Arlette

Meer dan 12 jaar therapeut

Mijn naam is Arlette Berkouwer en ik werk als gespreks- en traumatherapeut.

Mijn werk is simpel.... jouw relatie met jezelf herstellen.

Je voelt je niet helemaal goed in je vel, je hebt het gevoel dat je hulp nodig hebt om ergens uit te raken of mee te leren omgaan. 

De stap naar een therapeut of psycholoog is vaak best moeilijk. Misschien heb je het gevoel dat je het alleen of zelf moet oplossen, misschien draag je het al zo lang mee en lijkt het onmogelijk om te veranderen. Misschien voelt het raar om je persoonlijk verhaal tegen een vreemde te vertellen, je hart blootleggen doe je niet bij iedereen. 

Toch kan ondersteuning van een therapeut nuttig zijn. Het kan je een duwtje in de rug geven, nieuwe inzichten bijbrengen en verandering brengen. En daarbij is het raadzaam om vroegtijdig een probleem aan te pakken. De taboe die er vroeger heerste over naar een therapeut of psycholoog gaan, is sterk verminderd. Het wordt meer en meer sociaal aanvaard om psychologische hulp te krijgen. 

Als therapeut heb ik specifieke methodes en handvatten die je helpen om met jouw moeilijkheden beter te kunnen omgaan, te begrijpen of te veranderen. Als buitenstaander die niet persoonlijk betrokken is, kijk ik op een andere, meer objectieve manier met je mee. 

Waarom koos ik dit pad

In 2005 heb ik de switch gemaakt naar dit prachtige vak. Ik had inmiddels mijn vriend verloren tijdens een auto-ongeluk en mijn schoonvader en schoonzus aan kanker. Mijn schoonzus heb ik in haar terminale fase vele voetmassages mogen geven waardoor zij even kon ontspannen en een uurtje alles kon vergeten. Ik besloot, na haar overlijden, dat ik meer over deze weldadige manier van behandelen wilde weten en volgde de 3-jarige HBO-voetreflextherapie opleiding.

Uitdagingen

Zelf kreeg ik ook mijn uitdagingen qua ziektes. Zo had ik alleen maar gezorgd voor anderen en niet voor mezelf, ik kon niet meer. Naast een flinke depressie/overspannenheid had ik tevens een aangezichtspijn gekregen. Ik had veel pijn en zware medicatie en operaties waren mijn voorland zei de neuroloog. Ik dacht dit moet anders, want ik voelde dat mijn lichaam mij iets wilde laten weten. Ik had teveel hooi op mijn vork genomen en mij nooit geuit. Ik heb de medicijnen snel afgebouwd en ben gaan praten met een psycholoog en heb mijn weg vervolgt in het 'alternatieve' circuit.

Nu 19 jaar later kan ik zeggen dat de aangezichtspijn weg is. Ondertussen weer nieuwe uitdagingen gekregen en deze steeds onderzocht op de 'natuurlijke' manier. Altijd heb ik de huisarts geraadpleegd, maar daar kwam niets uit.

Klachten zijn voor mij signalen van het lijf die je willen wakker schudden dat er iets niet goed is. Blijf je doorgaan met klachten wegdrukken of ga je op zoek naar de oorzaak.
Ik geloof in zoeken, want het kan echt beter worden. Ik heb de afgelopen jaren mijn gedachten onderzocht, mijn voeding aangepast, ben gaan hardlopen, ik mediteer regelmatig en dit heeft allemaal zeer positief bijgedragen aan mijn gezondheid. Ik kan zelfs zeggen dat ik daardoor uitdagingen in het leven beter kan handelen.

Ik kijk en zoek graag mee wat bij jou past, want er is echt heel veel mogelijk!

Natuurlijke- of reguliere geneeskunde?

Ga eerst naar je huisarts en laat alles onderzoeken.
Mocht er niets uitkomen dan kan je verder kijken i.c.m. de natuurlijke geneeskunde.

Kijk naar je leefstijl en eetgewoontes. Zoveel valt er al te winnen bij het verbeteren van je voeding en ga bewegen.
Wordt je tevens bewust van je klacht(en) en vraag je af; waarom heb ik deze klacht(en). Wat wil je lichaam je vertellen?
Is die hoofdpijn iets lichamelijks of heb je 'kopzorgen'.
Heb je last van stijve nekspieren of neem je teveel op je nek?

Werkvormen

In mijn praktijk heb ik veel opleidingen gedaan die jou kunnen helpen. Ik werk vooral met gesprekstherapie, mindfulness en trauma, omdat ik geloof dat daar de kern zit van vele problemen. Als er weer beweging komt in jezelf dan gaat het privé en in het werk ook weer stromen.

Alle opleidingen en cursussen die ik de sinds 2005 jaar heb mogen doen, hebben mij verrijkt en zet ik graag in om samen met jou te ontdekken waar je klachten vandaan komen. Zo kunnen we de juiste behandeling inzetten en de klachten verlichten of oplossen.

Momenteel studeer ik psychologie aan de Open Universiteit. Ik wil mezelf op deze manier verbreden in kennis om zo mijn werk nog waardevoller te maken en regulier en complementair samen te brengen.

Jij bent de moeite waard!

Blijf niet langer doorlopen met klachten en psychische problemen, maar pak ze aan en zoek verder!

Samenwerking

Soms zijn andere interventies nodig waar mijn fantastische collega’s heel erg goed in zijn. Ik werk dan ook heel graag met hen samen en zal, indien nodig, deze aan u voorstellen.

Relatietherapeute, Cyreille Halberstadt
Psycholoog, Petra van der Heiden
Haptotherapeut, Paulien van Dijk
Psychosociaal begeleider, Iris van Wijk
Verloskundige/lifecoach, Angelique Verstegen.

Een verwijzing van de arts is niet nodig. Samenwerken doen we wel, indien gewenst.

Opleiding

Ik heb de volgende diploma’s en certificaten:

 • diploma Voetreflexzonetherapeut voedingstherapie
 • diploma HBO Medische Basiskennis
 • diploma Voedingstherapie
 • certificaat EMDR, traumaverwerking bij volwassenen en kinderen/li>
 • certificaat Chinflex
 • certificaat MIR-methode
 • certificaat zwangerschapsreflexologie
 • certificaat fertiliteitsreflexologie
 • diploma HBO-Presentchild Methode, Kindertolk (voorheen Fluisterkind methode)
 • certificaat Orthica inzet van voedingssupplementen
 • training Blackmores Celzouten.
 • diploma HBO Medische Basiskennis CIPION
 • diploma HBO Psychosociale Basiskennis CIPION

Om mijn professionaliteit en competenties op peil te houden ben ik aangesloten bij de LVNT.

De doelstelling van de vereniging is het bevorderen en ontwikkelen van de natuurlijke gezondheidszorg in Nederland.