Blog

Mijn werk is simpel... jouw relatie met jezelf herstellen.

Lekker heavy en nooit meer light!

Waarom ik wel gewone cola drink en geen light. Light zit toch geen suiker in? Is toch gezonder? 

Een van de allereerste dingen die ik deed toen ik te dik was! Jawel, alle snelle happen, light-voeding en voorverpakte voeding eruit. 

Ik heb nu een aantal regels w.b. mijn voeding: 

  1. Alleen natuurlijke producten: roomboter, olijf/kokosolie, gewone suiker, natuurlijke vetten en gezonde koolhydraten 
  1. Liefst niet verpakt in plastic 
  1. Nog beter….biologisch 
  1. En zo min mogelijk bewerkt voedsel. 

Ik loop dan langs de groenten- en fruitafdeling in de supermarkt tussen de jongelui die druk zijn met alles weer aan te vullen. Pak een paar dingetjes, maar niet teveel. Later haal ik mijn grote deel aan groente en fruit wel bij de bio-shop. Veel lekkerder en goedkoper!
Dan langs de kaas, boter en yoghurt en hup naar de kassa! Misschien nog een chippie of nootje voor het weekend? Oké, vooruit!  

Alles wat ik na de zuivel én in het midden van de supermarkt zie liggen, is bewerkt en dus koop ik dat zo min mogelijk. Want hoe kan het dat producten zo lang goed blijven? Juist, door er extra stoffen aan toe te voegen en die zijn extra belastend voor mijn lijf. 

Maar waarom geen light-producten dan? Uit onderzoek is gebleken dat er dan iets geks gebeurt. 

Ten eerste denk je; het is light dus het is goed. Fout! Je gaat er meer door eten, want het maakt toch niet uit, denk je. 

Em helaas, meer eten is gewoon niet goed. Je krijgt er heus niet meer energie van, het is een aanslag op de energie die je nodig hebt om ál dat voedsel te verwerken (dit geeft stress) en je lichaam zet het wel degelijk om in vet. 

Ten tweede, zorgen de stoffen (zoals aspartaam) die in de light-producten zitten dat je insuline in je bloed gaat stijgen. Insuline in het bloed, betekent geen vetverbranding.  

Kortom, je gaat meer eten en je verbrandt minder. 

In mijn praktijk werk ik veel met cliënten met psychische en lichamelijk klachten. Vaak wordt er niet naar het voedingspatroon gekeken. Aangenomen wordt dat je wel weet wat goed is voor je. Het tegendeel is waar.
Reclame suggereert veel en onbewust worden we naar die producten aangetrokken die niet goed zijn voor ons. We raken ons gevoel met (h)eerlijk eten langzaamaan kwijt en verliezen onze energie. 

Wanneer heb jij laatst genoten van je eten? Heb je echt je eten geproefd en merkte je dat je er energie van kreeg? Nam je een framboos en dacht je: dit is veel lekkerder dan het snoepje? 

Ik daag je uit om deze week elke dag een gezonde snack te kopen en daar volop van te genieten? Laat mij weten of het lukt? Het lijkt zo makkelijk, maar chips is makkelijker 😉. 

En ja! Geef mij maar die gewone cola op dat zonovergoten terras (als het weer mag)! En dan niet elke week, maar een paar keer per jaar. Daar kan ik dan ook zoooo van genieten!! 

Total-loss laten we ons op het heerlijke……

We rijden al uren door Frankrijk en steken de grens over naar Spanje aan de westkust. In het boekje de mooiste plekken van….zien we een prachtige foto van een hospedería en besluiten daar te overnachten. In een super klein schattig dorpje, vol met bloemen is er dit kleine hotelletje met kamers die genaamd zijn naar dieren, we krijgen de Oso (beer)-kamer.

Total-loss laten we ons op het heerlijke fluffy bed vallen en kunnen geen arm of been meer verleggen.
Het raam staat open en het geluid van kwetterende vogels en het kabbelende beekje onder het raam komt binnen en ik ruik een heerlijke frisse bloemengeur. Langzaam zak ik weg in een totale ontspanning en een heerlijke diepe slaap. Wat een ultieme ontspannende ervaring was dat! Deze zit diep in mijn wezen gegrift.

Vandaag zak ik even onderuit en dit heerlijke moment komt weer naar boven.
Tegenwoordig, als ik mijn zorgen opzij zet en de boel de boel laat, kan zo’n soort ervaring komen en kan ik heerlijk genieten van het moment.
Net zoals toen, verfrist het mijn gedachten, mijn lichaam en mijn gezondheid.

Dit was ooit anders en EMDR heeft mijn leven hierin ten goede veranderd. Ik zie dan ook in veel cliënten in mijn praktijk die zulke mooie momenten niet meer kunnen oproepen. Ze worden overschaduwd door zorgen, boosheid, verdriet, angsten en eventuele trauma’s.

Maar….die mooie momenten zijn er nog steeds ook al voel je ze niet!

Na een aantal EMDR-sessies vertellen ze mij hoe de lucht is geklaard. Hoe ze weer meer ruimte ervaren in zichzelf en ook erbuiten. Hoe kleine geluksmomenten weer gewoon worden en ook die ultieme ontspannende ervaringen er weer mogen zijn.
Ze voelen zich lichamelijk beter, slapen beter, hormonen komen weer in balans en frustraties en angsten zijn meer en meer op de achtergrond.

Heb jij nog van die geluksherinneringen? Of is het misschien lastig erbij te komen?

Wacht niet langer en onderneem actie. Het is zonde van je tijd om zo voort te ploeteren en in angst boosheid of verdriet te blijven (over)leven. Leef en geniet!

Ps, mijn praktijk is weer open! Dus we kunnen afspreken.

Picknick aan de Linge

Heb ik je al verteld van ‘mijn’ landje aan de Linge? Het is een heel stil plekje, voeten koelen lekker af in het water, je ruikt de bloesem overal en een meerkoet op zijn nest houdt ons goed in de gaten. We zijn aan het picknicken met Iris en Jane. Ieder zijn eigen kleedje en we hebben lekkere hapjes, chips en wat te drinken meegenomen.  

We kletsen lekker over van alles en nog wat en de kids willen natuurlijk zwemmen en kanoën. Toevallig hebben de buren een kajak en die mogen we lenen. Zo gezegd, zo gedaan. Wat een lol! Eerst nog voorzichtig peddelen met ons erbij en daarna gingen de meiden alleen hoor. Wat is de Linge toch prachtig. 

Het raakt me dat de buren ons ‘gewoon’ hun kajak lenen. Ook voert het picknicken me terug naar vroeger. Samen met mijn ouders en zusje in de bergen wandelen en tussendoor echt de tijd nemen om te zitten en te genieten van het uitzicht. Rugzakken gevuld met een boterham en wat drinken (veel hadden we niet nodig) en toen was ik ook volmaakt gelukkig. 

Ik voel me steeds rijker worden (ondanks het weinige geld). Heel cliché maar geld is inderdaad niet alles. Als er even minder is, dan is er toch ook weer iets leuk te verzinnen met wat er wel is. Wat me deze periode wederom leert, is dat het zó in die kleine dingen zit. Samen zijn, kinderen genieten van het water, bomen ruisen door de wind, zonnetje schijnt, kajakken en gewoon even picknicken net als vroeger. 

Misschien zie jij deze periode ook als een kans om uit te rusten, te genieten van niks of juist lekker de klusjes afmaken die je al heel lang wilde doen.  

Ik heb jarenlang gewerkt aan mezelf om op dit punt te komen. Dat ik kan accepteren dat ik niet perse iets moet doen, dan ik naar buiten mag staren…. misschien wel een uur lang en dat ik me mag vervelen. Het mooie is na 5 weken, dat ik weer ga stromen van nieuwe energie, ik voel dat ik aan het opladen ben en dat ik er sterker uit kom.  

Dat maakt ook dat ik er straks klaar voor ben om mijn cliënten te helpen om ook weer in de goede flow te komen. Want ik realiseer me zeker dat dit een heftige periode is voor velen. Oude stukken komen weer naar boven drijven, dierbaren hebben we verloren en angst is er gezaaid en hebben we gevoeld. Allerlei emoties die we eerst weg konden drukken, maar in deze tijd is dat (bijna) onmogelijk. 

Heb jij ook iets kleins meegemaakt de afgelopen week wat je even gelukkig maakte? Of is het je juist teveel geworden en kon je de kraan niet dicht draaien? Ik weet het, het is soms zelfs allebei. Maar weet ook……dit gaat weer voorbij. 

Help mijn hartslag gaat met me aan de wandel!

Ik kijk uit het raam van mijn slaapkamer naar die grote mooie boom van de buurman. De prachtige roze bloesem hangt zwaar aan de takken en het is een genot om naar te kijken vanuit mijn studeerkamer. Ik denk terug aan de laatste 4,5 week. Opeens thuis, geen werk, wel mijn studie en een heerlijk prachtige puberdochter die ik opeens homeschooling mag geven. Het is een uitdaging! 

Hoe ben ik er eigenlijk doorheen gekomen de afgelopen weken? Na een paar stressvolle jaren, was ik stiekem wel toe aan een periode van rust. Ik zat toch weer in de ratrace en het moeten; ik moet werken, ik moet geld verdienen, ik moet studeren, ik moet, ik moet….. Pffff wat een ‘moeten’ en ik heb mezelf dit toch afgeleerd? Ik geef altijd het advies aan mijn cliënten; niet moeten, maar mogen of willen 😉. Ook mijn angst om weer ziek te worden of het gevoel dat ik er alleen voor te sta, werd enorm getrickerd. Dus sommige dagen waren echt niet leuk of fraai. 

Waar te beginnen? Oja, het artikel! Ik las 2 jaar geleden een artikel dat Janneke Wittekoek, cardioloog en voorstander van een gezonde leefstijl, had gedeeld en dat ik altijd heb onthouden: 4 weken lang elke dag een half uur wandelen, maakt dat je lijf gaat herstellen van ziektes, stress en nog veel meer. Wetenschappelijk aangetoond, jawel! 

Ik ben begonnen om elke dag te gaan wandelen, minstens een half uur. Door mijn schattige dorpje met maar 600 inwoners en dan natuurlijk eerst langs die grote mooie roze boom.  Tijdens mijn eerste week wandelen is mijn hartslag (ik heb een fitbit, echt een aanrader) dan ook genadeloos. Hartslagpieken (van 172 bpm en in rust is het gemiddelde 66 bpm), een onregelmatige hartslag en verkeerde ademhaling brengen me van slag en geven me paniek. Zie je wel, mijn lijf kan dit niet aan en straks word ik ziek en hoe kan ik nu gezond blijven. Ook beperkende gedachtes die weer omhoog komen en die ik echt onder ogen mag komen. Wat een proces.

Nu na 4,5 week kan ik eindelijk echt genieten van de wandeling en voel ik dat het echt helpt. Ik loop lekker, ik kan veel beter ademhalen, mijn lijf hersteld en mijn mind is stabiel. Ik eet nóg gezonder en ik ben een stuk gezelliger. Jawel, het kan nog gezelliger! 

Ik kan het echt iedereen aanraden! Het is maar een kleine moeite om elke dag een half uurtje eruit te gaan en even te wandelen. Je hoeft echt niet hard te gaan en als het een kwartier is, is dat ook een goed begin. Even naar buiten en een frisse neus halen. Neem die eerste stap en houd jezelf voor; wat zijn nou ‘maar’ 4 weken? 

Wil je graag met me mee wandelen (op 1,5 m afstand natuurlijk) en sparren over hoe het nu met je gaat? Dat kan ook, mail me dan op arlette@berkouwer.nl.